For the English version click here

circlehumidifiercozysmall

Ik ken niet veel mensen die een luchtbevochtiger aan hun radiator hebben hangen. Die elektrische zie ik ook niet vaak. Ik vind dat ze praktisch zijn, maar niet echt leuk om naar te kijken. Vaak als ik de achterdeur dicht doe, maken ze ook nog een tikkend geluid tegen mijn radiator. Al met al zijn ze redelijk saai. Toch, ze zijn goed voor je planten en goed voor jou, want een hogere luchtvochtigheid zorgt voor minder stof in de lucht en blijere planten.

Om dat vervelende getik en omdat ik de luchtbevochtiger er leuker uit wilde laten zijn heb ik een ‘cozy’ gemaakt.

Ik wilde iets maken met cirkels, want deze zijn erg simpel en snel, en voor mij was het ook een beetje een uitdaging om cirkels in plaats van vierkanten te gebruiken. Het meest voor de hand liggend was om een ‘cozy’ te maken met granny squares, maar hoeveel tutorials zijn er al van die nostalgische retro squares. Deze tutorial is erg simpel en snel, en na het maken van deze cozy zul je zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn 🙂

Je hebt nodig:

– 3 mm haaknaald

– wat garen

– wolnaald

-schaartje

Technieken:

– Magische lus (op internet kun je hier heel veel over vinden, dus dit is niet bij de tutorial inbegrepen)

– ‘join-as-you-go. Deze methode zal in de tutorial worden uitgelegd

– vasten

– stokjes

Stekenverhouding:

1 cirkel is 2,5 cm in diameter. Mijn cozy is 20 cm rondom en 15 cm hoog. Ik maakte 1 rechthoek van 6 cirkels hoog en 7 cirkels wijd.

Laten we beginnen!

 

Stap 1

Voor de eerste cirkel:

Met magische lus: 3 lossen (dit telt als je eerste stokje), haak nog 11 stokjes in de lus. Trek aan de lus zo dat je een cirkel krijgt en maak de laatste steek vast in de top van de 3 lossen om de cirkel te sluiten. Knip het garen door en werk de draadjes weg.

Stap 2

Voor de tweede cirkel (eerste ‘join’):

Herhaal stap 1 tot het punt dat je de cirkel gaat sluiten. Plaats je haaknaald in een van de steken van de andere cirkel die je hebt gemaakt in stap 1. Zorg ervoor dat de verkeerde kanten van de cirkel naar elkaar toe wijzen. Maak een vaste om de twee cirkels samen te haken. Nu maak je de tweede cirkel af zoals in stap 1.

firstcirclejoinsmall

Stap 3

Voor de derde tot zesde cirkel ‘joins’:

Herhaal stap 1 tot het punt dat je de cirkel sluit. Plaats je haaknaald in de zesde steek vanaf de vorige ‘join’. Maak een vaste om de cirkels samen te haken. Maak de cirkel af als in stap 1.

secondjoincirclessmall
Stap 4
Met de eerste rij klaar is het nu tijd voor de tweede rij.
Met een magische lus:  haak 3 lossen, 3 stokjes in de lus. Haak in de zijkant van de bovenste cirkel in de derde steek van de ‘join’ van de onderkant. Maak de cirkel af als in stap 1. De pijltjes geven aan hoe je de steken moet tellen.
firstsidejoincirclessmall

Stap 5

Voor de tweede cirkel in de volgende rij moet je de cirkel in de boven- en zijkant samenhaken.

Herhaal stap 4 om de cirkel in de bovenkant vast the haken, maar maak de cirkel nog niet af. Haak nog 3 lossen en herhaal stap 4 nogmaals. Deze keer maak je de cirkel wel af.

nextsidecirclejoinsmall

Herhaal stap 4 en 5 totdat je een rechthoek hebt van 6 cirkels hoog en 7 cirkels breed. Het zou 20 cm breed en 15 cm hoog moeten meten.

allcirclesdonesmall

De zijkanten sluiten:

Vouw je rechthoek in de breedte met de goede kanten op elkaar.

foldcozyinhalfcirclessmall

Begin met een schuifknoop om je haaknaald; *haak 3 vasten -> 1 vaste in 1 steek (beginnend in de derde steek van de linker ‘join’), 3 lossen* Herhaal tot het einde, eindigend met 3 vasten.

Nu hoef je alleen nog maar die laatste eindjes weg te werken!

joinsidestogethersmall

En nu kun je genieten van een mooi stukje haakwerk dat aan je radiator hangt ^^