Click here for the English version

Koop een reclamevrije PDF

Dit patroon is gratis voor iedereen beschikbaar, maar als je liever van papier werkt, of als je me wilt steunen als ontwerper, heb ik ook een kant-en-klare PDF versie gemaakt. Deze is voor een klein bedrag beschikbaar. De PDF versie is verkrijgbaar op Etsy en Ravelry.

Links

Gedicht & Inspiratie

Het patroon is geinspireerd op de verandering van het licht als de bomen hun blaadjes terug krijgen. Het verandert de blauwe tinten van de winter naar de warme groene tinten van de lente. Het verschuiven van de seizoenen is waar dit patroon over gaat. Dit patroon is onderdeel van de Poetry Collectie. Elk patroon in deze collectie wordt vergezeld door een gedicht. Leer er meer over via deze link.

Zachte stemmen nemen me mee
Onvertelde verhalen zo oud
Het zit in hun hout en in hun vezels
Luister hoe een klein blaadje zich ontvouwt

 Gefluister in de wind
De zon baadt de blaadjes in het licht
Groene filters om me heen
De lente is eindelijk in zicht

Garen & Benodigdheden

  • 5 x Scheepjes Our Tribe* in kleur ‘A Spoonful of Yarn’ (70% Superwash Merino, 30% Polyamide)

***************************************************************************************************************************************

Als je geen verkooppunt dichtbij hebt, overweeg dan je garen voor dit project via onderstaande link te kopen. Hiervoor krijg ik een kleine commissie, terwijl het jou niks extra’s kost. Op deze manier kan ik gratis patronen blijven maken : )

**************************************************************************************************************************************

  • 3,5mm haaknaald of andere maat om tot dezelfde stekenverhouding te komen
  • Wolnaald en schaartje
  • Materiaal om je werk op te spannen (blocken)

Stekenverhouding & Afmetingen

10x10cm = 20 stk en 12 rijen in filet gehaakt patroon. De sjaal meet 60 x 200 cm na blocken.

Steken & Afkortingen

l losse
l-ruimte losse ruimte
oversl overslaan
stk steek
st stokje
herh herhaal

Aantekeningen & Tips

  • Belangrijk: Je kan de breedte van de sjaal niet makkelijk aanpassen, want als je herhalingen eraf haalt of erbij doet, heeft dit effect op de punt die door het filethaakpatroon aan het einde wordt gemaakt.
  • Als je niet weet hoe je een haakdiagram moet lezen, kijk dan naar de tutorial aan het einde van deze pagina om je te helpen dit te doen : )

Het Patroon

Begin     Met 3,5mm haaknaald en Our Tribe garen; haak 119 l
Stap 1: Startend in derde l vanaf haaknaald; Haak R1 van haakschema 1, 2l {telt niet als een steek hier en verder}, keer. Steken aantal: 117 st
Stap 2: Haak rijen 2-17 van haakschema 1 acht keer. De groene steken geven de herhaling aan. Haak deze herhaling 7 keer in elke rij. Je sjaal zal ongeveer 115cm lang zijn na stap 2.
Stap 3: Haak rijen 1-16 van haakschema 2 drie keer. Markeer steeds de twee buitenste l-ruimtes om je te begeleiden. Alle steken aan de buitenzijde van deze markeerders zijn stokjes. Deze steken aan de buitenzijde van de markeerders zullen met elke rij vermeerderen {gezien de punt steeds kleiner wordt}. Daarom is het aantal niet meer gelijk aan het haakschema na de eerste herhaling van R1-16. De groene steken geven de herhaling aan en deze wordt nooit buiten de gemarkeerde l-ruimtes gehaakt.
Stap 4: Haak hierna rijen 17 tot 26, 2l, keer aan het einde van R26.
Stap 5: Haak 1st in elke stk tot eind, 2l, keer.
Stap 6: Haak stap 5 tot de sjaal 200cm lang is. Breek garen en werk de eindjes weg. Block de sjaal naar de gegeven afmetingen onder ‘Stekenverhouding & Afmetingen’.

Haakschema 1

Haakschema 2

Hoe Lees je een Haakschema

Waar te beginnen? Zoals je hieronder kunt zien in de eerste sectie van haakschema 1 zijn er twee rode pijlen. Je start bij de rode pijl in rij 1. Dit is je ‘leesrichting’. Je ‘leest’ rij 1 dus van rechts naar links. Rij 2 wordt dan gelezen van links naar rechts.

Rij 2: Zoals je kunt zien in het plaatje hieronder, haak je rij 2 van links naar rechts in de richting van de pijl. De groene steken geven de herhaling aan.

Als geschreven patroon zou rij 2 er zo uitzien:

2l, 1st in eerste 2 stk, *1l, volg stk oversl, 1st in volg 15 stk* herh tussen * * tot laatste 3 stk, 1l, volg stk oversl, 1st in laatste 2 stk, keer.
De groene steken worden steeds herhaald totdat een hele herhaling niet meer past in de rij. Dus dat is waar je stopt met het volgen van de groene steken en ga je de laatste zwarte steken haken.

Laten we rij 3 doen om nog een voorbeeld te geven!

Rij 3:

Zoals rij 1 haak je rij 3 (en alle andere oneven genummerde rijen) van rechts naar links.

Als geschreven patroon zou het er zo uitzien:

2l, 1st in eerste 2 stk, 1st in l-ruimte *1l, volg stk oversl, 1st in volg 6 stk, 1l, volg stk oversl, 1st in volg 6 stk, 1l, volg stk oversl, 1st in volg l-ruimte* herh tussen * * tot laatste 2 stk, 1st in laatste 2 stk, keer.

Zoals alle andere rijen worden de groene steken herhaald totdat een hele herhaling niet meer past in de rij. Dus dat is waar je stopt met het volgen van de groene steken en ga je de laatste zwarte steken haken.

Voor alle toekomstige rijen: volg alle oneven genummerde rijen van rechts naar links en alle even genummerde rijen van links naar rechts, volg daarbij de rijen in het haakschema van beneden naar boven.

Ik vind het hartstikke leuk om te zien wat je hebt gemaakt! Laat het zien op Facebook of tag me op Instagram (@aspoonfulofyarn)! En als je een vraag hebt, schroom dan niet contact op te nemen via de contact pagina.

*******************************************************************************************************************************************************************

Affiliate disclaimer

Deze post bevat affiliate links. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Op deze manier kan je mijn blog steunen, terwijl het jouw niks extra’s kost. Hierdoor kan ik doorgaan met het maken van gratis patronen.

Copyright 

Alle patronen zijn voor ongelimiteerd persoonlijk gebruik. Gelieve (delen van) het patroon niet te verkopen of de publiceren. Patronen mogen niet op een of andere manier gekopieerd worden (geprint of digitaal), in delen of volledig, behalve voor persoonlijk gebruik. Items gemaakt met dit patroon mogen natuurlijk verkocht worden, wel vraag ik dat je mij credit geeft.