Click here for the English (US) version

Gratis patroon: Watercolor Granny deken

Intro & Links

De Watercolor Granny deken is het perfecte patroon om al die kleine garenrestjes van andere projecten op te maken! Het patroon is op zo’n manier gemaakt, dat je door kunt gaan tot je écht al je restjes op hebt gemaakt, waardoor het een echte ‘stash buster’ is : ) Het patroon geeft ook tips over hoe je de kleuren kiest om een prachtig aquarel-achtig kleurverloop te maken in je deken <3

  • Lees alle vorige blogposts over dit project hier, hier en hier.
  • Maak een project pagina op Ravelry, zet het in je queue voor later of geef het een hartje.

Garen

Vierkantjes: 290 gram garenrestjes van de Scheepjes Catona Colour Pack* (100% gemerceriseerd katoen) en de Scheepjes Stone Washed en River Washed Colour Pack* (78% katoen, 22% acryl).
Rand: 1,5 bollen Scheepjes Stonewashed (78% katoen, 22% acryl, 50g/130m) in de kleur Pink Quarzite.

Let op dat de hoeveelheden veranderen naar gelang je de deken groter of kleiner maakt.

Als je deze deken zelf wilt maken, of het garen wilt uitproberen en je hebt geen winkel dichtbij, dan kun je het garen ook aanschaffen via een van onderstaande links. Hiervoor krijg ik een kleine commissie terwijl het jou niks extra kost. Hierdoor kan ik gratis patronen blijven maken : )

UK/Internationaal: Wool Warehouse
Benelux: Caro’s Atelier
Lijst van alle Scheepjes Retailers: Scheepjes website

Benodigdheden

  • 3mm haaknaald (voor Scheepjes Stone Washed/River Washed) en 3,5mm haaknaald (voor Scheepjes Catona) of andere maat om tot dezelfde stekenverhouding te komen
  • Wolnaald en schaartje
  • Materiaal om te blocken

Stekenverhouding & Afmetingen

De deken in het voorbeeld is 14 ×14 vierkantjes.
1 vierkantje meet 4cm voor blocken en 4,5cm na blocken. De deken meet 75cm na blocken.

Steken & Afkortingen

l losse
l-ruimte losse-ruimte
oversl overslaan
stk steek
st stokje
hst halfstokje
hv halve vaste
v vaste
volg volgende
herh herhaling
MR magische ring
GK goede kant van je werk
VK  verkeerde kant van je werk
[…] werk tussen haakjes voor het aantal keer dat wordt aangegeven, haakjes worden ook gebruikt om stekenaantallen weer te geven aan het einde van de instructies.
*…; werk vanaf het sterretje tot waar het wordt aangegeven
{abc} aantekeningen worden gegeven tussen deze haakjes

Aantekeningen & Tips

  • Het patroon gebruikt de ‘join-as-you-go’ techniek, dit wordt uitgelegd met tekst en foto’s. Met deze techniek hoef je naderhand de vierkantjes niet meer aan elkaar te naaien en het zorgt er ook voor dat het kleurverloop naadloos is.
  • Sluit de ronde met een hv als je de volgende ronde met dezelfde kleur haakt, haak een hv naar de volgende hoek ruimte.
  • Sluit de ronde met een hv of een onzichtbare naald sluiting als je de volgende ronde met een andere kleur haakt.
  • Haak 3l (dit telt als je eerste st) als je de volgende ronde met dezelfde kleur haakt.
  • Haak 3l of een staand stokje als je de volgende ronde met een andere kleur haakt.

Het patroon

Klik hier voor een tutorial over hoe je kleuren kunt groeperen en selecteren voor een aquarel-achtig kleurverloop in je deken.

De eerste granny square

Aantekening: Scheepjes Stone Washed/River Washed is een klein beetje dikker dan Scheepjes Catona, dus gebruik de 3mm haaknaald voor Scheepjes Stone Washed/River Washed en 3,5mm haaknaald voor Scheepjes Catona. Op deze manier kun je beide garens in hetzelfde patroon gebruiken.

R1 (GK) In een MR; 3l {telt als eerste st}, 2st, [2l, 3st] 3 keer, 2l, sluit ronde in bovenkant van 3l, hv naar volg hoek ruimte of hecht af. {zie Aantekeningen & Tips} [12 st, 4 hoek ruimtes]

R2 (GK) 3l of haak een staand st in hoek ruimte {zie Aantekeningen & Tips}, [2st, 2l, 3st] in dezelfde hoek ruimte, [3st, 2l, 3st] in volg 3 hoek ruimtes, sluit ronde in bovenkant van 3l of staand st, hecht af. [24 st, 4 hoek ruimtes]

TIP!
Als je maar een klein restje garen over hebt, kan je er ook voor kiezen om [2st, 3l, 2st] in de hoeken te haken in plaats van [3st, 2l, 3st].

Een vierkantje op twee plekken aan een ander vierkantje haken

Aantekeningen:
* Als je de vierkantjes aan elkaar haakt, leg ze dan tegenover elkaar met de goede kanten naar boven.
* Het vierkantje dat al klaar is, wordt aangeduid als ‘klaar vierkantje’ en het vierkantje waar je nog mee bezig bent, wordt aangeduid als ‘huidig vierkantje’.
* Haak de vierkantjes aan elkaar in een spiraal zoals in onderstaand schema weergegeven. Dit zorgt ervoor dat je altijd eindigt met een vierkante deken als je restjes op zijn.

Schema voor de volgorde van het aan elkaar haken.

R1 (GK) Herh R1 van de eerste granny square

R2 (GK) 3l of haak een staand st in hoek ruimte {zie Aantekeningen & Tips}, 2st in dezelfde hoek ruimte, 1l, hv in hoek ruimte van klaar vierkantje {foto 1-2}, 1l, 3st in hoek ruimte van huidig vierkantje,
3st in volg hoek ruimte van huidig vierkantje, 1l, hv in volg hoek ruimte van klaar vierkantje {óf in de ruimte tussen twee aan elkaar gehaakte vierkantjes, foto 3-4}, 1l, 3st in hoek ruimte van huidig vierkantje, [3st, 2l, 3st] in volg 2 hoek ruimtes van huidig vierkantje, sluit ronde in bovenkant van 3l of staand st, hecht af {foto 5}. [24 st, 4 hoek ruimtes {twee daarvan zijn aan elkaar gehaakt}]

Een vierkantje op drie plekken aan een ander vierkantje haken

Sommige vierkantjes moet je in drie verschillende hoeken aan elkaar haken (bijv. zie vierkantje 4 in het schema). Dus als dat het geval is, gebruik dan het patroon hieronder.

R1 (GK) Herh R1 van de eerste granny square

R2 (GK) 3l of haak een staand st in hoek ruimte {zie Aantekeningen & Tips}, 2st in dezelfde hoek ruimte, 1l, hv in hoek ruimte van klaar vierkantje, 1l, 3st in hoek ruimte van huidig vierkantje,
[3st in volg hoek ruimte van huidig vierkantje, 1l, hv in volg hoek ruimte van klaar vierkantje, 1l, 3st in hoek ruimte van huidig vierkantje] twee keer {foto 1-3}, [3st, 2l, 3st] in laatste hoek ruimte van huidig vierkantje, sluit ronde in bovenkant van 3l of staand st, hecht af. [24 st, 4 hoek ruimtes {drie daarvan zijn aan elkaar gehaakt}]

Blijf vierkantjes aan elkaar haken in een spiraal {zie het schema voor de volgorde}, haak op twee of drie plekken aan elkaar, afhankelijk van wat nodig is. Ga door tot je al je garen restjes op hebt gehaakt. Block de deken voordat je de rand eraan haakt, omdat de vierkantjes opbollen als je ze niet blockt.

TIP!
Werk je eindjes weg na elk vierkantje, je toekomstige zelf zal je ervoor bedanken ; )

Rand

Dit patroon heeft twee randstijlen waar je uit kunt kiezen: Bloemig of geribbeld. Het maakt voor de rand die je kiest niet uit hoeveel vierkantjes je in je deken hebt gehaakt. Beide randen worden aan de verkeerde kant van de deken gewerkt na R1.

Bloemige rand

TIP!
Als je een vierkantje hebt gehaakt met [2st, 3l, 2st] in de hoeken {zie vorige tip} dan hoef je in R1 geen st over te slaan.

R1 (GK) Met Scheepjes Stonewashed in kleur Pink Quarzite en 3,5mm haaknaald, start met de GK naar je toe, hecht garen aan met een hv in een van de buitenste hoekruimtes van de deken; 1l {telt niet als een stk hier en verder}, *[2v, 2l, 2v] in hoek ruimte, volg st oversl {die is gedeeltelijk verstopt, foto 1}, 1v in volg 4 stk {foto 2}, volg st oversl, 2v in volg twee l-ruimtes {sla hierbij de hv sluiting tussen de vierkantjes over, foto 3}; herh vanaf * tot volgende hoek ruimte {sla hierbij de laatste 2v in de hoek ruimte over}, haak de * herh nog drie keer, sluit de ronde met een hv in de eerste hoek ruimte. [8 v per vierkantje]

R2 (VK) 1l, KEER, *[1hst, 2l, 1hst] in hoek ruimte, 1hst in elke stk tot volg hoek ruimte; herh vanaf * nog drie keer, sluit de ronde met een hv in de eerste hoek ruimte.

R3 (VK) 1l, *[1hst, 2l, 1hst] in hoek ruimte, 1hst in eerste 4 stk {eerste is verstopt, foto 4}, [2l, volg 2 stk oversl, 1hst in volg 6 stk] herh tussen [..] tot je bij de volgende hoek ruimte bent, eindig met 4 hst in plaats van 6; herh vanaf * nog drie keer, sluit de ronde met een hv in de eerste hoek ruimte. Foto 5 laat de afgemaakte ronde zien.

R4 (VK) 1l, *[1hst, 2l, 1hst] in hoek ruimte, 1hst in eerste 3 stk {eerste is verstopt}, [3l, volg 2 stk oversl, 2v in l-ruimte, 3l, volg 2 stk oversl, 1hst in volg 2 stk] haak tussen [..] tot je bij de volgende hoek ruimte bent, eindig met 3 hst in plaats van 2; herh vanaf * nog drie keer, sluit de ronde met een hv in de eerste hoek ruimte. Foto 6 laat de afgemaakte ronde zien.

R5 (VK) 1l, *[1hst, 2l, 1hst] in hoek ruimte, 1hst in eerste 4 stk {eerste is verstopt}, [2hst in l-ruimte, 2l, volg 2 stk oversl, 2hst in l-ruimte, 1hst in volg 2 stk] haak tussen [..] tot je bij de volgende hoek ruimte bent, eindig met 4 hst in plaats van 2; herh vanaf * nog drie keer, sluit de ronde met een hv in de eerste hoek ruimte. Foto 7 laat de afgemaakte ronde zien.

R6 (VK) 1l, *[1hst, 2l, 1hst] in hoek ruimte, 1hst in eerste verstopte stk, [1hst in volg 6 stk, 2hst in l-ruimte] haak tussen […] tot de laatste l-ruimte, 1hst in laatste 7 stk voor de volg hoek ruimte; herh vanaf * nog drie keer, sluit ronde met een hv in de eerste hoek ruimte of met de onzichtbare naald sluiting, hecht af. Foto 8 laat de afgemaakte ronde zien.

Geribbelde rand

R1 (GK) Herh R1 van de Bloemige rand.

R2-6 (VK) Haak R2 van de Bloemige rand vijf keer, sluit ronde met een hv in de eerste hoek ruimte of met de onzichtbare naald sluiting, hecht af.

Ik vind het hartstikke leuk om te zien wat je hebt gemaakt! Laat het zien op Facebook of tag me op Instagram (@aspoonfulofyarn)! En als je een vraag hebt, schroom dan niet contact op te nemen via de contact pagina.

************************************************************************

Affiliate disclaimer
Deze post bevat affiliate links. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Op deze manier kan je mijn blog steunen, terwijl het jouw niks extra’s kost. Hierdoor kan ik doorgaan met het maken van gratis patronen.

Copyright 
Alle patronen zijn voor ongelimiteerd persoonlijk gebruik. Gelieve (delen van) het patroon niet te verkopen of de publiceren. Patronen mogen niet op een of andere manier gekopieerd worden (geprint of digitaal), in delen of volledig, behalve voor persoonlijk gebruik. Items gemaakt met dit patroon mogen natuurlijk verkocht worden, wel vraag ik dat je mij credit geeft.