Click here for the English version

Intro 

Voor de Inspirational Hexies blog serie heb ik twee hexagon patronen ontworpen waarmee je je eigen kleurencombinaties kunt creeeren (of de combinaties kunt gebruiken die ik heb gemaakt). De ene hexie heeft een granny steek patroon en de andere gebruikt alleen maar simpele stokjes. Je kunt de patronen voor die motieven hier vinden en je kunt alle hexies die ik heb gemaakt hier vinden. Nu is het tijd om de Hexies aan elkaar te zetten in een deken. Ik heb twee verschillende randen ontworpen om dit te doen. Ze zijn met elkaar te gebruiken, dus je kunt kiezen om ze allebei te gebruiken, maar je kan natuurlijk ook kiezen om alleen de de een of de ander te gebruiken.

Links

Garen

Ongeveer 23 bollen Scheepjes Stone Washed* (de gewone, niet XL), 130m/50g in kleur Moonstone (801) voor het samenhaken, de halve hexies en de rand van de deken. Je zult iets meer dan 1 bol per twee hexies gebruiken.

Als je geen verkooppunt dichtbij hebt, overweeg dan je Scheepjes Stone Washed via een van onderstaande links te kopen. Het geeft mij een kleine commissie, maar het kost jou niks extra.

VK/Internationaal: Wool Warehouse , The Knitting Network, Deramores of Black Sheep Wools

Benelux: Caro’s Atellier

Lijst met alle Scheepjes retailers: Scheepjes Website

Benodigdheden 

 • 4 mm haaknaald
 • Schaartje 
 • Wolnaald  

Stekenverhouding & Afmetingen  

Een enkel motief met de rand eromheen meet ongeveer 28 cm, gemeten over het motief van punt tot punt.

Aantekeningen & Handige tips  

 • Je kunt nieuw garen aanhechten met een staande steek of [hv, 1l, 1v] 
 • Je kunt de laatste ronde van de rand sluiten met een hv of een naaldsluiting
 • Als je de solide rand haakt, kan de eerste steek na de hoek een beetje verstopt zitten. Dedri Uys van Look at What I made heeft daar een heel goede tutorial voor om deze verstopte steken te herkennen! Je vind hem hier.

Steken & Afkortingen

l losse
l-ruimte losse ruimte
hv
 halve vaste
stk steek
v vaste
st stokje
oversl overslaan
volg volgende
herh herhaal
R Ronde
{tekst} belangrijke aantekeningen en foto verwijzingen
[…] werk het aantal stappen binnen deze haakjes voor het aantal keer dat erachter staat
(…) werk het aantal stappen binnen deze haakjes voordat je verder gaat met de volgende instructies
*…* werk het aantal stappen tussen deze sterretjes voor het aantal keer dat erachter staat 

Haaksymbolen

Het patroon

Aantekeningen voor je begint

 • Kijk naar het dekenschema voor de indeling van de deken. Het geeft je ook een goed idee over hoe je de hexies moet verbinden en aan welke zijdes dat moet. De motieven worden samengehaakt van links naar rechts, dan rechts naar links, dan links naar rechts, etc. In de volgorde van wanneer ze op de blog zijn verschenen. Het nummer staat voor de week dat de hexie is gepost. (vind alle hexies hier). De letter A staat voor de solide rand en de letter B staat voor de bloemrand. Dus 1A is de eerste hexie van de serie en je gebruikt daarbij de solide rand. 2B is de tweede hexie van de serie en daarbij gebruik je de bloemenrand. Gebruik de gekleurde lijnen om vast te stellen welke zijdes aan elkaar worden gehaakt.
 • Een 1l wordt gebruikt aan het begin van elke ronde, maar telt niet als een stk. als je een andere methode wilt gebruiken om een ronde te beginnen, dan ben je meer dan welkom die te gebruiken.
 • De motieven worden samengehaakt met picots. Dit zijn puntjes met kleine openingen waar met een halve vaste in de l-ruimte wordt gehaakt in de tegenoverliggende picot. Dit zet de hexies aan elkaar.

Dekenschema 

Rand A: instructies voor de solide rand (zie verderop het haakschema) 

R1           Begin in l-ruimte van een hoek; *[1v, 2l, 1v] in hoek, 1v in volg 18 stk* werk tussen * * voor alle 6 zijdes, sluit in eerste v, werk hv naar eerstvolgende hoek.
Stekenaantal aan elke zijde: 20 v

R2           1l {telt niet als een stk hier en verder} *[1st, 2l, 1st] in hoek, 1st in volg 20 stk* werk tussen * * voor alle 6 zijdes, sluit in eerste st, hv naar eerstvolgende hoek.
Stekenaantal aan elke zijde: 22 st

R3&4    1l, *[1st, 2l, 1st] in hoek, eerste {verstopte} stk oversl, 1st in elke stk tot volg hoek* werk tussen * * voor alle 6 zijdes, sluit in eerste st, hv naar eerstvolgende hoek. Herh dezelfde instructies voor R4.
Stekenaantal aan elke zijde: R3: 23 st, R4: 24 st

R5           1l, *[1v, 3l, 1v] in hoek, 1v in eerste stk, [1v, 3l, 1v] in volg stk {picot gemaakt}, 1v in volg 2 stk, [3l, 1v in volg 4 stk] 4 keer in totaal, 3l, 1v in volg 2 stk, [1v, 3l, 1v] in volg stk, 1v in laatste stk* werk tussen * * voor alle 6 zijdes, breek garen.
Stekenaantal aan elke zijde: 28 v, 7 picots {exclusief de hoeken}

Aantekening: deze R5 wordt alleen voor de allereerste hexie gebruikt. Vanaf nu gebruik je i.p.v. R5 de verbindingsronde voor rand A of B. 

Haakschema voor rand A 

Ga door naar de instructies voor rand B voor de volgende vier hexies om de eerste rij motieven van de deken af te maken. Kom daarna terug naar de instructies voor rand A. Kijk naar het dekenschema voor de indeling.

De verbindingsronde voor rand A:

Verbindingszijde: Werk elke zijde die verbonden moet worden aan een andere hexie als volgt: 1l, *1v in hoek van huidige motief, 1l, hv in hoek van voltooide motief, 1l, 1v in dezelfde hoek van huidige motief,
1v in volg 2 stk, 1l, hv in picot van voltooide motief, 1l, 1v in dezelfde stk als laatste v van huidige motief, 1v in volg 2 stk,
[1l, hv in volg picot van voltooide motief, 1l, 1v in volg 4 stk van huidige motief] 4 keer in totaal, 1l, hv in volg picot van voltooide motief, 1l, 1v in volg 3 stk van huidige motief, 1l, hv in laatste picot van voltooide motief, 1l, 1v in dezelfde stk als laatste v van huidige motief, 1v in laatste stk* werk tussen * * voor alle zijdes die verbonden moeten worden, eindig daarbij met de verbinding van een hoek, ga daarna verder met de instructies van de normale zijdes, sla daarbij de instructies voor de eerstvolgende hoek over.

Normale zijde: 1l, *[1v, 3l, 1v] in hoek, 1v in eerste stk, [1v, 3l, 1v] in volg stk {picot gemaakt}, 1v in volg 2 stk, [3l, 1v in volg 4 stk] 4 keer in totaal, 3l, 1v in volg 2 stk, [1v, 3l, 1v] in volg stk, 1v in laatste stk* werk tussen * * voor alle zijdes die niet verbonden hoeven te worden, breek garen.
Stekenaantal aan elke zijde: 28 v, 7 picots {exclusief de hoeken}

Rand B: instructies voor de bloemenrand

R1           Herh R1 van rand A

R2          1l, *[2st, 2l, 2st] in hoek, [2l, volg 2 stk oversl, 1st in volg 7 stk] 2 keer in totaal {let op de eerste verstopte stk na de hoek, foto 1}, 2l, laatste 2 stk oversl* werk tussen * * voor alle 6 zijdes, sluit in eerste st, hv naar eerstvolgende hoek.
Stekenaantal aan elke zijde: 18 st, 3 l-ruimte

R3           1l, *[2st, 2l, 2st] in hoek, [2l, volg 2 stk oversl, 2v in volg l-ruimte, 2l, volg 2 stk oversl, 1st in volg 3 stk] 2 keer in totaal, 2l, volg 2 stk oversl, 2v in volg l-ruimte, 2l, laatste 2 stk oversl* werk tussen * * voor alle 6 zijdes, sluit in eerste st, hv naar eerstvolgende hoek.
Stekenaantal aan elke zijde: 8 st, 6 v, 6 l-ruimte

R4           1l, *[2st, 2l, 2st] in hoek, 1st in volg 2 stk, 2st in volg l-ruimte, [2l, volg 2 stk oversl, 2st in volg l-ruimte, 1st in volg 3 stk, 2st in volg l-ruimte] 2 keer in totaal, 2l, volg 2 stk oversl, 2st in volg l-ruimte, 1st in laatste 2 stk* werk tussen * * voor alle 6 zijdes, sluit in eerste st, hv naar eerstvolgende hoek.
Stekenaantal aan elke zijde: 22 st, 3 l-ruimte

De verbindingsronde voor rand B: 

 • Deze aantekeningen gelden ook voor het aan elkaar haken van hexies met rand A.
 • Deze volgende instructies maken onderscheid tussen een ‘verbindingszijde’ en een ‘normale zijde’. Je kunt de instructies gebruiken naar gelang welke zijdes van de hexie je dient te verbinden aan andere hexies.
 • Ik raad aan om eerst de verbindingszijdes te haken en daarna de normale zijdes.
 • De instructies geven aan wanneer je in het ‘huidige motief’ werkt (de hexie waar je mee bezig bent en die nog verbonden moet worden aan een andere hexie) en het ‘voltooide motief’ (de hexie die al klaar is).  
 • Wanneer je hexies aan elkaar haakt, zet je de verkeerde kanten tegen elkaar, dus als alles plat ligt, zie je alleen de goede kanten van de hexies.
 • Picot: [1v, 3l, 1v] in dezelfde ruimte of stk.

Verbindingszijde: 1l, *1v in hoek van huidige motief, 1l, hv in hoek van voltooide motief, 1l, 1v in dezelfde hoek van huidige motief {foto 1},
eerste stk oversl, 1v in volg 2 stk, 1l, hv in picot van voltooide motief {foto 2}, 1l, 1v in volg 3 stk van huidige motief,
[(1v in volg l-ruimte, 1l, hv in picot van voltooide motief, 1l, 1v in dezelfde l-ruimte van huidige motief), 1v in volg 4 stk, 1l, hv in picot van voltooide motief, 1l, 1v in dezelfde stk van huidige motief, 1v in volg 3 stk van huidige motief] 2 keer in totaal, 1v in volg l-ruimte, 1l, hv in picot van voltooide motief, 1l, 1v in dezelfde l-ruimte van huidige motief, 1v in volg 3 stk, 1l, hv in laatste picot van voltooide motief, 1l, 1v in volg 2 stk van huidige motief, laatste stk voor volg hoek oversl*
werk tussen * * voor alle zijdes die verbonde dienen te worden, eindig daarbij met de verbinding van een hoek, ga daarna verder met de instructies voor de normale zijde, sla daarbij de instructies voor de eerstvolgende hoek over.

Normale zijde: *[1v, 3l, 1v] in hoek, eerste stk oversl, 1v in volg 2 stk, 3l, 1v in volg 3 stk, [picot in volg l-ruimte, 1v in volg 3 stk, 3l, 1v in volg 3 stk] 2 keer in totaal, picot in volg l-ruimte, 1v in volg 3 stk, 3l, 1v in volg 2 stk, laatste stk voor volg hoek oversl* werk tussen * * voor alle normale zijdes, breek garen.
Stekenaantal: 32 v, 7 x picot

Haakschema voor rand B

Aantekeningen voor verbindingen in de hoeken vanaf de zesde hexie: als je een hexie moet verbinden in een hoek van een voltooid motief die al is verbonden met een ander voltooid motief, dan dien je te werken in de ruimte die is ontstaan doordat de andere twee hexies aan elkaar zijn verbonden, in plaats van in een hoek. Zie foto 1&2.

Ik vind het hartstikke leuk om te zien wat je hebt gemaakt! Laat het zien op Facebook of tag me op Instagram (@aspoonfulofyarn)! En als je een vraag hebt, schroom dan niet contact op te nemen via de contact pagina.

*******************************************************************************************************************************************************************

Affiliate disclaimer

Deze post bevat affiliate links. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Op deze manier kan je mijn blog steunen, terwijl het jouw niks extra’s kost. Hierdoor kan ik doorgaan met het maken van gratis patronen.

Copyright 

Alle patronen zijn voor ongelimiteerd persoonlijk gebruik. Gelieve (delen van) het patroon niet te verkopen of de publiceren. Patronen mogen niet op een of andere manier gekopieerd worden (geprint of digitaal), in delen of volledig, behalve voor persoonlijk gebruik. Items gemaakt met dit patroon mogen natuurlijk verkocht worden, wel vraag ik dat je mij credit geeft.