Click here for the English version

Intro

Voor de ‘Inspirational Hexies’ blog series heb ik twee motieven ontworpen die je kunt gebruiken om je eigen kleurenpalet te maken (of om die van mij te gebruiken). De Scheepjes Catona versie heeft een granny steek patroon en de Scheepjes Stone Washed/River Washed versie heeft een solide patroon met stokjes.

Links

Garen

Scheepjes Catona versie (in granny steek)

 • Scheepjes Catona Cutie Pies (Ik gebruikte hiervoor de Catona Colour pack van de Scheepjes Studio pack) – Gebruik 9 verschillende kleuren per hexie
 • 3,5 mm haaknaald  

Shop Catona Cutie Pies hier* of doe mee met de hele Scheepjes Studio Pack*, zoals ik zelf ook doe voor de serie.

Scheepjes Stone Washed/River Washed versie (met stokjes)  

 • Scheepjes Stone Washed/River Washed Colour Pack – Gebruik 8 verschillende kleuren per hexie
 • 4 mm haaknaald

Shop de Stone Washed/River Washed Colour Pack hier*

****************************************************************************************************************************************************************************

Als je geen verkooppunt dichtbij hebt, overweeg dan je Scheepjes garen via onderstaande link the kopen. Hiervoor krijg ik een kleine commissie, terwijl het jou niks extra’s kost.

VK/Internationaal: Wool Warehouse , The Knitting Network of Black Sheep Wools

Benelux: Caro’s Atellier

Lijst met alle Scheepjes verkooppunten: Scheepjes website

****************************************************************************************************************************************************************************

Benodigdheden

 • Schaartje
 • Wolnaald  
 • Spelden en matten om de motieven te blocken

Afmeting van de Motieven

Granny Hexie patroon in Scheepjes Catona Cutie Pies: 9 rondes geeft 20cm, gemeten over de hoogte van het motief van punt tot punt, en elk van de zes zijdes meten 10 cm, met 3,5 mm haaknaald {of andere maat om tot dezelfde verhouding te komen}

Solide Hexie patroon in Scheepjes Stone Washed/River Washed: 8 rondes geeft 20cm, gemeten over de hoogte van het motief van punt tot punt, en elk van de zes zijdes meten 10 cm, met 4 mm haaknaald {of andere maat om tot dezelfde verhouding te komen}

Je motieven mogen groter of kleiner zijn, maar ze moeten in ieder geval beide dezelfde maat zijn en als je motieven groter zijn dan die van mij, moet je er ook rekening mee houden dat je meer garen verbruikt dan ik.

Aantekeningen & Handige tips

 • Je kunt met een nieuwe kleur beginnen d.m.v. een staand stokje of [halve vaste, 3 losse]
 • Je kunt de ronde sluiten met een halve vaste of een onzichtbare sluiting
 • Als je de solide hexie haakt, dan is de eerste steek na de punt een beetje verstopt. Dedri Uys van Look At What I made heeft een geweldige tutorial over het herkennen van de steken! Je kunt hem HIER vinden (in het engels).
 • Als je je eigen kleurenpalet wilt maken en je wilt weten wat het garenverbruik is; een ronde gebruikt tussen de 0,3-0,5 gram meer dan de ronde daarvoor. Voorbeeld: R1 gebruikt 0,3-0,5 g, R2 gebruikt 0,6-1 g, R3 gebruikt 0,9-1,5 g.
 • BELANGRIJK ALS JE GARENS EN MOTIEVEN WILT VERWISSELEN: Het granny hexie patroon is uitsluitend geschreven voor het Catona garen en het solide hexie patroon is uitsluitend geschreven voor het Stone Washed/River Washed garen, zodat de twee motieven dezelfde maat en hetzelfde stekenaantal hebben. Ik heb dit expres gedaan, zodat de motieven later in een groter geheel gecombineerd kunnen worden. Dit betekent ook dat je het solide motief niet met Catona garen kunt maken en het granny motief niet met Stone Washed/River Washed kan maken. In ieder geval niet zonder het patroon aan te passen.

Steken & Afkortingen  

l losse
hv halve vaste
stk steek
st stokje
oversl overslaan
volg volgende
R Ronde
{tekst} belangrijke/handige tips en foto referenties
[…] werk de stappen tussen deze haakjes voor het aantal keer dat erachter staat
*…* werk de stappen tussen de sterretjes voor het aantal keer dat erachter staat 

Het Patroon  

Voor je begint: Elke ronde wordt in een een andere kleur gehaakt, dus aan het einde hecht je altijd af. De nieuwe ronde start dan weer met een andere kleur. 

Granny Hexie patroon in Scheepjes Catona 

R1 Met Catona en 3,5 mm haaknaald, in magische ring {foto 1}; 3l {telt als eerste st}, haak 11st in de ring, trek magische ring aan en sluit in bovenkant van de 3l. Stekenaantal: 12 st

R2 *[2st {= eerste 2st groep}, 2l, 2st] in dezelfde st {foto 1}, volg stk oversl* werk tussen * * 6 keer in totaal, sluit in eerste stk.
Stekenaantal: 12 x 2st groep, 6 x 2l-ruimte Per kant: 2 x 2st groep 

R3 Startend in een willekeurige 2l-ruimte; *[2st, 2l, 2st] in 2l-ruimte, 2st in ruimte tussen twee 2st groepen {foto1&2}* werk tussen * * 6 keer in totaal, sluit in eerste stk.
Stekenaantal: 18 x 2st groep, 6 x 2l-ruimte Per kant: 3 x 2st groep

R4 Startend in een willekeurige 2l-ruimte; *[2st, 2l, 2st] in 2l-ruimte, 2st in elke ruimte tussen 2st groepen {foto1&2}* werk tussen * * 6 keer in totaal, sluit in eerste stk.
Stekenaantal: 24 x 2st groep, 6 x 2l-ruimte Per kant: 4 x 2st groep 

R4-9: Werk R4 tot je een hexie hebt van 9 rondes in totaal. Block je motief naar de juiste maat. 

Stekenaantal {er zijn altijd 6 x 2l-ruimtes}: R5 30 x 2st groep, R6 36 x 2st groep, R7 42 x 2st groep, R8 48 x 2st groep, R9 54 x 2st groep
Per kant: R5 5 x 2st groep, R6 6 x 2st groep, R7 7 x 2st groep, R8 8 x 2st groep, R9 9 x 2st groep

Solide Hexie patroon in Scheepjes Stone Washed/River Washed

Met Stone Washed en/of River Washed {afhankelijk van wat je wilt gebruiken} en 4 mm haaknaald; werk R1&2 van het granny hexie patroon.  

R3 Startend in een willekeurige 2l-ruimte; *[1st, 2l, 1st] in 2l-ruimte {foto 1}, 1st in elke stk tot volg 2l-ruimte {let op de eerste verborgen steek, zie pijl in foto 1&2}* werk tussen * * 6 keer in totaal, sluit in eerste stk.
Stekenaantallen: 36 st, 6 x 2l-ruimte Per kant: 6 st

R4 Startend in een willekeurige 2l-ruimte; *[2st, 2l, 2st] in 2l-ruimte, eerste st na de punt oversl {die verborgen is, zie pijl foto 1}, 1st in elke stk tot volg 2l-ruimte* werk tussen * * 6 keer in totaal, sluit in eerste stk.
Stekenaantal: 54 st, 6 x 2l-ruimte Per kant: 9 st

R5-8: Werk R3 drie keer in totaal. Werk R4 daarna nog een keer. Block je motief naar de juiste maat.

Stekenaantal {er zijn altijd 6 x 2l-ruimtes}: R5 66 st, R6 78 st, R7 90 st, R8 108 st
Per kant: R5 11 st, R6 13 st, R7 15 st, R8 18 st

Misschien is het je opgevallen dat de foto hierboven geen extra steken in de hoeken heeft in R4 en R8. Het patroon is later aangepast zodat het middelpunt niet gaat draaien.

 

Ik vind het hartstikke leuk om te zien wat je hebt gemaakt! Laat het zien op Facebook of tag me op Instagram (@aspoonfulofyarn) en gebruik #inspirationalhexies ! En als je een vraag hebt, schroom dan niet contact op te nemen via de contact pagina.

*******************************************************************************************************************************************************************

*Affiliate disclaimer

Deze post bevat affiliate links. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Op deze manier kan je mijn blog steunen, terwijl het jouw niks extra’s kost. Hierdoor kan ik doorgaan met het maken van gratis patronen.

Copyright 

Alle patronen zijn voor ongelimiteerd persoonlijk gebruik. Gelieve (delen van) het patroon niet te verkopen of de publiceren. Patronen mogen niet op een of andere manier gekopieerd worden (geprint of digitaal), in delen of volledig, behalve voor persoonlijk gebruik. Items gemaakt met dit patroon mogen natuurlijk verkocht worden, wel vraag ik dat je mij credit geeft.