Click here for the English version (US terms)

Koop dit patroon als PDF

Als je het fijner vindt om van papier te werken, of als je me wilt steunen als ontwerper, dan kun je ervoor kiezen een PDF versie te kopen voor een klein bedrag. Deze is beschikbaar op Etsy of Ravelry. Dit is inclusief een printervriendelijke versie. Bedankt voor je steun <3

Intro & Links

De Cardigan Wrap is geïnspireerd door de ondergaande zon en alle prachtige kleuren die dat met zich mee kan brengen, alsof de lucht een aquarel schilderij is. Ik wilde proberen om dit gezicht om te zetten in een wrap door meerdere kleuren te ‘mengen’. Ik heb de kleuren in een ‘natuurlijke’ volgorde in de wrap geplaatst, net zoals het eruit zou zien als je naar de ondergaande zon kijkt.

  • Lees alle vorige blogposts over dit patroon hier, hier en hier.
  • Maak een projectpagina op Ravelry, zet het in de queue voor later of geef het een hartje.
  • Koop de PDF versie op Etsy of Ravelry.

Gedicht

Dit patroon is onderdeel van de Poetry Collectie. Elk patroon in deze collectie wordt vergezeld door een gedicht. Lees meer via deze link.

Rood oranje licht
Paarse slierten door het blauw
Groen en geel tinten

Kijk, de geschilderde lucht
Weer een Lentedag eindigt

Garen

Scheepjes Organicon (100% eco katoen, 170m/50g) in de volgende kleuren x aantal bollen:
Color A: 217 Fresh Air x 4                  
Color B: 207 Apple Blossom x 4          
Color C: 205 Lavender x 1         
Color D: 204 Lavender Haze x 1   
Color E: 216 Soft Sky x 1                    
Color F: 206 Soft Blossom x 1
Color G: 208 Peach Fuzz x 1
Color H: 209 Desert Bloom x 1
Color I: 211 Gentle Primrose x 1
Color J: 210 Buttermilk x 1

Als je Scheepjes Organicon wilt bestellen voor deze wrap, maar als je geen Scheepjes verkooppunt dichtbij hebt, overweeg dan je Scheepjes garen via één van onderstaande links te kopen. Hiervoor krijg ik een kleine commissie, terwijl het jou niks extra’s kost. 

UK/Internationaal: Wool Warehouse of Black Sheep Wools
Benelux: Caro’s Atelier
Lijst van alle Scheepjes retailers: Scheepjes website

Benodigdheden

  • 3mm en 3,5mm haaknaald of andere maat om tot dezelfde stekenverhouding te komen
  • Wolnaald en schaartje
  • Materiaal om te blocken

Stekenverhouding & Afmetingen

1 vierkantje meet 11x11cm voor blocken, met 3,5mm haaknaald. De Cardigan Wrap meet 135cm lang en 70cm wijd na blocken.  

Steken & Afkortingen

l                            losse
l-ruimte               losse-ruimte
hv                         halve vaste
herh                     herhaal/herhaling
oversl                  overslaan
stk                       steek
v                           vaste
volg                      volgende
MR                       magische ring
GK                        goede kant van je werk
[…]                       werk tussen haakjes voor het aantal keer dat wordt aangegeven
*…*                      werk tussen sterretjes voor het aantal keer dat wordt aangegeven 
{abc}                    aantekeningen worden gegeven tussen deze haakjes

Voor je begint – Belangrijke aantekeningen & Tips

1: Als je kleuren wisselt, trek de lus van de tweede kleur door de lus van de eerste kleur. Trek de eerste kleur goed aan en laat het garen hangen aan de achterkant van je werk. Dit voorkomt dat je heel veel eindjes krijgt. {Foto 1-4, foto 4 laat de achterkant van je werk zien}.

2: Vanaf R3: als je de laatste v van de ronde haakt, steek dan je haaknaald in de laatste l-ruimte EN in de v van de ronde eronder, voor een netter effect {foto 5-7}.

Het Patroon

R1 (GK) Met 3,5mm haaknaald en Kleur A; maak MR, haak [1v, 2l] 4 keer in MR, hv in eerste l-ruimte {v oversl}, wissel naar Kleur B {zie Belangrijke Aantekeningen&Tips}. [4 v, 4 l-ruimte]

R2 (GK) Met Kleur B; *[1v, 2l, 1v] in l-ruimte, 1l, volg v oversl; herh vanaf * rondom, hv in eerste l-ruimte {v oversl}, wissel naar Kleur A. [8 v, 8 l-ruimte]

R3 Met Kleur A; *[1v, 2l, 1v] in l-ruimte, [1l, volg v oversl, 1v in volg l-ruimte] tot laatste v voor volg hoek, 1l, laatste v oversl; herh vanaf * rondom, hv in eerste l-ruimte {v oversl}, wissel naar Kleur B. [12 v, 12 l-ruimte]

R4-12 Herh R3 nog 9 keer, wissel steeds tussen Kleur A en B, wissel naar Kleur A aan het einde van R12. [48 v, 48 l-ruimte]

R13 Met Kleur A; *[1v, 2l, 1v] in l-ruimte, volg v oversl, 1v in volg l-ruimte, [volg v oversl, 2v in volg l-ruimte] 9 keer, volg v oversl, 1v in laatste l-ruimte voor volg hoek; herh vanaf * rondom, hv in eerste l-ruimte {v oversl}, beide kleuren afhechten. [88 v, 4 l-ruimte]

Haak vierkantjes in de volgende kleurencombinaties {start met de eerstgenoemde kleur en wissel met de tweede genoemde kleur}:

2x AB2x BA2x CA2x CB
2x AC3x BC2x DA2x DB
3x AD2x BD2x EA2x EB
3x AE2x BE2x FA2x FB
2x AF2x BF2x GA2x GB
2x AG2x BG2x HA2x HB
2x AH2x BH2x IA3x IB
2x AI2x BI2x JA2x JB
2x AJ2x BJ  

Haakdiagram (in Engelse en Nederlandse terminologie)

Layout & Aan elkaar haken

Maak de vierkantjes aan elkaar zoals aangegeven in het schema hieronder. Gebruik hiervoor je wolnaald en ongeveer 1,5x een armlengte garen in een kleur die het meest dominant is in de rijen die je aan elkaar maakt.

Stap 1: Start met het aan elkaar maken in verticale rijen. Neem de eerste twee vierkantjes en leg ze op een platte ondergrond met de GK naar boven en de zijkanten naar elkaar. Hecht garen aan, aan de achterkant van het eerste vierkantje.
Stap 2: Trek garen door de hoeken van beide vierkantjes van het onderste naar bovenste vierkantje.
Stap 3: Trek garen door de stk links van de hoek in beide achterste lussen van het bovenste en onderste vierkantje.
Stap 4: Trek garen door stk links van vorige stk in achterste lus van onderste en bovenste vierkantje.
Stap 5: Trek garen door stk links van vorige stk in achterste lus van bovenste en onderste vierkantje.

Herh stap 4 en 5 {foto 1} tot je bij de volg hoek komt, trek garen door de hoeken van beide vierkantjes. Ga door met twee nieuwe vierkantjes. Trek het garen af en toe zachtjes aan om de steken netter te maken {foto 2}.

Als alle vierkantjes verticaal aan elkaar zitten, herh dan dezelfde stappen horizontaal, zodat alle vierkantjes aan alle zijdes aan elkaar zitten. Maar laat de vierkantjes aan de zwarte, gemarkeerde lijnen los, want dit worden je armsgaten.

Rand

Tip: Ik had niet veel garen over om de rand te haken, dus als je garen midden in de ronde op raakt, hecht dan de volgende kleur alvast aan en haak de ronde verder met deze kleur.

R1 (GK) Met 3mm haaknaald en Kleur E; Leg de cardigan wrap met de GK naar je toe, hecht garen aan met hv in een buitenste hoek van de cardigan wrap, 1l, *[1v, 2l, 1v] in hoek, 1v in elke stk en elke l-ruimte {foto 1-2} tot volg hoek; herh vanaf * rondom, hecht Kleur E af.

R2 (GK) Hecht Kleur A aan met hv in een hoek, 1l, *[1v, 2l, 1v] in hoek, 1v in elke stk tot volg hoek; herh vanaf * rondom, hecht Kleur A af.

R3 Hecht Kleur C aan met hv in een hoek, 1l, *[1v, 2l, 1v] in hoek, eerste stk oversl {verstopt, foto 3}, 1v in elke stk tot volg hoek; herh vanaf * rondom, hecht Kleur C af.

R4-7 Herh R2-3 nog 2 keer in de kleurenvolgorde: D, F, G, B.

Armsgaten

R1 (GK) Met 3mm haaknaald en Kleur E; Leg de cardigan wrap met de GK naar je toe, hecht garen aan met hv in l-ruimte rechtsonder {foto 1-2}, haak 1v in elke stk en elke l-ruimte rondom, hecht Kleur E af. Herh instructies voor tweede armsgat.

R2 (GK) Hecht Kleur A aan met een hv in dezelfde stk als begin van vorige ronde, 1l, haak 1v in elke stk rondom, hecht kleur A af. Herh instructies voor tweede armsgat.

Werk alle eindjes weg en block de wrap naar de juiste afmetingen.

Ik vind het hartstikke leuk om te zien wat je hebt gemaakt! Laat het zien op Facebook of tag me op Instagram (@aspoonfulofyarn)! En als je een vraag hebt, schroom dan niet contact op te nemen via de contact pagina.

************************************************************************

Affiliate disclaimer
Deze post bevat affiliate links. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Op deze manier kan je mijn blog steunen, terwijl het jouw niks extra’s kost. Hierdoor kan ik doorgaan met het maken van gratis patronen.

Copyright 
Alle patronen zijn voor ongelimiteerd persoonlijk gebruik. Gelieve (delen van) het patroon niet te verkopen of de publiceren. Patronen mogen niet op een of andere manier gekopieerd worden (geprint of digitaal), in delen of volledig, behalve voor persoonlijk gebruik. Items gemaakt met dit patroon mogen natuurlijk verkocht worden, wel vraag ik dat je mij credit geeft.