Click here for the English version 

Voeg dit patroon toe aan je lijstje of projecten op Ravelry

Intro

Sashiko is een eeuwenoude Japanse borduurtechniek. Het werd destijds eerder gebruikt als noodzaak dan als iets wat mooi was. Boeren sponnen en weefden hun eigen kleren, maar heel vaak waren deze niet sterk genoeg om de slijtage door het harde werk te kunnen tegengaan en de stof scheurde dan ook makkelijk. Sashiko werd gebruikt om de stof te versterken, maar ook om gaten in de stof te repareren met nieuwe lapjes. De indigoverf werd ook gebruikt om de kleren extra sterkte te geven en zou zelfs insecten en slangen weren. Sashiko was niet alleen pragmatisch hoor. Het borduurwerk zou ook kwade geesten tegengaan die het lichaam wilden binnendringen en soms maakten ze zelf geheime symbolen in het werk om de drager te beschermen*. Ik hoop dat het borduurwerk ook onze projecten zal beschermen <3

De steek die voor deze tas is gebruikt, heet ‘kaki no hana’ of ‘persimmon bloemen’ steek. We gaan een projecttas maken, maar ook al geeft de steek de tas extra sterkte, de steek is zo ontzettend mooi dat dat eigenlijk de enige reden is dat ik die steek heb gekozen. En als kers op de taart; het borduurwerk brengt je een compleet nieuw niveau van kalmte. Het was ontzettend ontspannend om rij na rij in simpele rijgsteek te borduren en het patroon maar gewoon te laten ontstaan onder je vingers. Ik hoop dat je er net zo van gaat genieten als ik!

*Bron: sewguide.com

Garen

Scheepjes Catona 100% katoen, 125m/50g*:

Hoofdkleur: 4 bollen van kleur 527 

Contrastkleur : 2 bollen van kleur 105

BELANGRIJK: Ik had geen garen over aan het einde, dus als je garen online moet bestellen, is het misschien een goed idee om van beide kleuren 1 bol extra te bestellen.  

**************************************************************************************************************************************************************

Als je geen verkooppunt dichtbij hebt, kan je overwegen je Scheepjes garen via onderstaande link te kopen. Het geeft mij een kleine commissie, maar kost jou niks extra.

VK/Internationaal: Wool Warehouse, The Knitting Network of Black Sheep Wools

Benelux: Caro’s Atelier

Lijst van alle Scheepjes retailers: Scheepjes website

**************************************************************************************************************************************************************

Materialen 

Voor het haakgedeelte: 

3,5 mm & 4 mm haaknaald of maat om tot dezelfde stekenverhouding te komen

  • Schaartje  
  • Wolnaald  
  • Twee stekenmarkeerders
  • Optioneel: Kleine versieringen voor het trekkoord, zoals knopen, kwastjes of pompoms

Voor het voeringsdeel: 

  • Simpele canvas tas met hengsels van 37 cm breed (plat gemeten) x 40 cm hoog om als voering te gebruiken (ik kocht de mijne bij de Xenos)
  • Kopspelden
  • Wat naaigaren in dezelfde kleur als de hoofdkleur van je haakgaren, om de voering te bevestigen
  • Borduurnaald

Stekenverhouding & Maat 

10×10 cm = 20 v en 25 rijen met 3,5 mm haaknaald. Het is belangrijk je stekenverhouding te controleren, want anders kan het zijn dat je meer garen nodig hebt, of dat de voering niet past. De tas meet 37 cm breed (plat gelegd) en 40cm hoog.

Notities & Handige tips  

  • Je kan een nieuwe kleur aanhechten met een staande steek of [hv, 1l, 1v]
  • Je kan de breedte van de tas aanpassen door een meervoud van 10 plus 1 lossen te haken. Houd er wel rekening mee dat het voor de voering beter is om een klein beetje meer ruimte te houden in plaats van niet genoeg ruimte, want het borduurwerk laat de maat ook nog een beetje krimpen.
  • BELANGRIJK: Volg de instructies voor het sluiten van de ronde en het keren zoals in het patroon beschreven is. Dit zorgt ervoor dat de steken netjes boven elkaar komen, in plaats van dat het gaat verschuiven, zoals vaak het geval is als je in de rondte werkt.

Steken & Afkortingen

l losse
hv halve vaste
stk steek
v vaste
R ronde/rij
herh herhaal
GK goede kant van het werk
VK verkeerde kant van het werk
{tekst} belangrijke/handige notities en fotoverwijzingen
[…] werk de stappen tussen deze haakjes voor het aantal keer dat erachter staat
*…* werk de stappen tussen de sterretjes voor het aantal keer dat erachter staat 

Het haakgedeelte  

Begin: met 4 mm haaknaald en Contrastkleur garen; haak 151l

R1 (GK) Wissel om naar 3,5mm haaknaald, in tweede l van haaknaald; 1v in elke l tot eind, 1l, NIET keren.
Stekenaantal hier en verder: 150 v

R2 Vorm een lus door een v te werken in de eerste gemaakte v van R1 {kijk uit dat er geen draai in komt}, 1v in elke v tot eind, sluit de ronde met een hv in de eerste v, 1l, keer.

R3 1v in elke v tot eind {de laatste v heeft de hv erin, foto 1}, hv in eerste stk, 1l, keer. {Zie foto 2 voor hoe je de steken herkent}

Herh R3 nog zestien keer. Je werk heeft nu een totaal van 19 rondes. Tel je steken om er zeker van te zijn dat het 150 v zijn. Voor het borduurgedeelte is het belangrijk dat het aantal correct is. Je kan geen steken meer meerderen of minderen vanaf nu. Breek garen en werk de eindjes weg. Werk het gareneindje aan de onderkant weg door het aan de andere zijde in te stoppen. Hierdoor wordt de opening tussen de eerste en laatste steek goed gesloten {zie foto 3}. Sluit de bodem van de tas nog niet, want het moet open blijven tot het borduurgedeelte klaar is. 

Volgende ronde (GK): Met hoofdkleur garen; werk een staande v {of hv, 1l, 1v} in de eerste v na de hv-sluiting aan de goede kant van je werk, haak v tot eind, hv in eerste stk, 1l, keer. {zie foto 4}

Herh R3 tot je 70 rondes in de hoofdkleur hebt gewerkt, of tot je werk 36,5 cm hoog is vanaf het begin.  

Trekkoord ronde: 4v, [1l, volg stk oversl, 1v, 1l, volg stk oversl, 7v] 2 keer in totaal, 1l, volg stk oversl, 1v, 1l, volg stk oversl, [5v, 1l, volg stk oversl] 2 keer in totaal {plaats markeerder in die twee overgeslagen stk, want dit zijn de begin en eind gaten voor het trekkoord}, 5v, [1l, volg stk oversl, 1v, 1l, volg stk oversl, 7v] 10 keer in totaal, 1l, volg stk oversl, 1v, 1l, volg stk oversl, 3v, hv in eerste stk, 1l, keer.
Stekenaantal: 30 1l-ruimte, 120 v

Volgende ronde: 1v in elke v en 1v in elke 1l-ruimte tot eind, hv in eerste stk, 1l, keer.
Stekenaantal: 150 v

Herh R3 voor een totaal van 8 keer of tot de tas 40 cm meet. Werk alle eindjes weg. 

Het Sashiko Deel

GRAAG DEZE AANTEKENINGEN EERST LEZEN

  • Het borduurwerk wordt gemaakt met het contrastkleur garen in het haakgedeelte wat is gemaakt met het hoofdkleur garen.
  • Er wordt een rijgsteek gebruikt om het patroon te maken. Elk gaatje dat door een vaste wordt gemaakt, is een gaatje waar je met je borduurnaald in gaat {zie foto 1 beneden}. Vergis de halve vaste sluiting niet voor een gaatje gemaakt door een vaste {zie de rode stippen links en rechts van de sluiting om te zien waar je de naald in moet stoppen, foto 2}.
  • Hier is een (engelse) Moogly Video voor de basisprincipes van rijgsteek op haakwerk.
  • Begin de borduurlijn met de naald van de achterkant van het haakwerk naar boven wijzend en eindig de borduurlijn met de naald van de voorkant van het haakwerk naar beneden wijzend. Dit betekent ook dat de roze lijnen 1 gaatje later beginnen en 1 gaatje eerder eindigen dan de rode lijnen.
  • Weet dat de roze lijnen altijd twee steken minder hebben dan de rode lijnen, omdat ze dus 1 gaatje later beginnen en 1 gaatje eerder eindigen.
  • Trek niet te hard aan je draad, maar trek zachtjes totdat de draad plat op het haakwerk ligt.
  • Let er goed op dat je de lijnen juist borduurt ten opzichte van elkaar, want dit bepaalt het patroon. Om te checken: Als twee lijnen paralel aan elkaar lopen, dan is dat overduidelijk, maar als ze niet paralel lopen, dan moet je twee keer kijken.

Verticaal Sashiko patroon

Het beginpunt is het eerste gaatje links van de halve vaste sluiting na het contrastgekleurd deel {foto 3&4}.

Werk omhoog tot de laatste steek tot de trekkoordronde en ga dan weer naar beneden, zoals het schema na foto 5 aangeeft {de rode stippen in foto 5 laten de trekkoordronde zien}.

Volg het verticale patroon van het schema hieronder. Werk van rechts naar links en van beneden naar boven en dan weer naar beneden. Herhaal lijnen 1-5 helemaal rondom de tas. De roze lijnen lopen paralel aan elkaar en de rode lijnen lopen ook paralel aan elkaar {zie ook foto 6}.

Horizontaal Sashiko patroon 

Start in het eerste gaatje rechts van de halve vaste sluiting {foto 7&8}.

Volg het horizontale patroon van het schema hieronder, startend vanaf de onderkant en van rechts naar links. De donkergroene lijnen lopen paralel aan elkaar en de lichtgroene lijnen lopen ook paralel aan elkaar {zie ook foto 9}. Werk in de rondte, waarbij de halve vaste sluiting het begin- en eindpunt van de ronde is. De steek gemaakt over de halve vaste sluiting is iets langer dan de andere steken, maar dit is normaal. Herhaal lijn 1-5 tot je aan de bovenkant van de verticale lijnen bent gekomen {zie foto 10 voor laatste horizontale lijn}.

De bodem van de tas sluiten: Met het Contrastkleur garen en 3,5 mm haaknaald; keer de tas binnenstebuiten zodat de verkeerde kant naar je toe wijst, leg de tas plat zodat de halve vaste sluiting aan de rechterzijde ligt. Start aan de zijde van de halve vaste sluiting, werk halve vasten langs de onderkant van de beginlossenketting (dus door beide lussen) tot de bodem is gesloten. {lussen zijn gemarkeerd in rood in foto 11 en het sluiten wordt getoond in foto 12}. Werk alle laatste eindjes weg. Zo nodig kun je de tas nog op de goede maat blocken.

Het trekkoord en voeringsdeel

Het trekkoord: Met 2 draden van de contrastkleur en 1 draad van de hoofdkleur en 4mm haaknaald; haak lossen totdat je een koord hebt van 120 cm lang. Werk het koord door de gaten in de tas, startend in het linker gemarkeerde gat en eindigend in het rechter gemarkeerde gat  {zie foto 13 voor buitenkant en foto 14 voor binnenkant van de tas}.

Optioneel: Versier het koord aan de eindjes met kwastjes of knopen. Ik heb kleine gouden knoopjes gebruikt, die ik simpelweg aan de draadeindjes van het koord knoopte.

De voering:

  • Keer de canvas tas die je voor de voering wilt gebruiken binnenste buiten zodat je de verkeerde kant van de tas ziet.
  • Schuif de canvas tas in je gehaakte tas, zodat beide verkeerde kanten naar elkaar toe liggen {foto 15}. Op deze manier zie je de goede kant van de canvas tas, als je in de tas kijkt.
  • Speld de canvas tas op je gehaakte tas, waarbij je ervoor zorgt dat de voering begint onder de eerste twee gehaakte rondes en dat de voering goed wordt verdeeld langs de bovenkant van de tas {foto 16}.
  • Gebruik een blinde zoomsteek {zie video hier (vanaf 0:45)}; pak een beetje stof van de bovenkant van de canvas tas op met je naald en stop de naald dan door het eerste pootje van een vaste in de eennalaatste rij van de gehaakte tas {foto 17&18}. Dit geeft kleine ‘v’s’. Elke vaste krijgt een steekje van de blindzoomsteek erdoor.
  • Als je een paar steken hebt gedaan, trek de draad dan voorzichtig aan en dan zie je dat de steken zullen verdwijnen. Dit geeft het blinde resultaat.
  • Als je bij een hengsel komt, zorg dan dat het hensel naar beneden wijst, zodat hij niet in de weg zit {zie ook foto 16}.
  • Werk de blindzoomsteek langs de gehele bovenkant van de canvas tas. Wanneer je spelden tegenkomt, kan je die verwijderen. Werk de laatste eindjes weg en geniet van je nieuwe projecttas!

Ik zou het leuk vinden jullie tassen te zien! Deel het op Facebook of tag me op Instagram (@aspoonfulofyarn)! En als je een vraag hebt, schroom dan niet die te vragen via de contact pagina.

*******************************************************************************************************************************************************************

*Affiliate disclaimer

Deze pagina bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en een aanschaf doet, dan krijg ik een kleine comissie, maar het kost jou natuurlijk niks extra’s. Op deze manier kan je mijn blog steunen en kan ik gratis patronen blijven maken.

Copyright 

Alle patronen zijn voor ongelimiteerd persoonlijk gebruik. Gelieve niet te reproduceren, verkopen of (delen van) patronen te publiceren. Patronen mogen niet worden gekopieerd in eniger vorm (gedrukt of digitaal), gedeeltelijk of geheel, behalve voor persoonlijk gebruik. Items gemaakt met mijn patronen mogen natuurlijk worden verkocht, maar het zou wel leuk zijn als ik als ontwerper daarvoor ook wat credit krijg.