For the English version click here!
Voor je verder gaat, mag ik je wat vragen? Wil je meer leren over ontwerpen, patroonschrijven of je eigen haakontwerp bedrijf runnen?
Vind je deze gratis blog serie helemaal fantastisch en wil je je haakontwerp droom waar maken? Ik heb goed nieuws voor je, want je kunt me nu ook volgen via mijn nieuwe account: Christina Crochet Coach. Hier vind je TOPKWALITEIT tips en adviezen, specifiek voor (beginnende) haakontwerpers! Zodat je je haakontwerpen naar een hoger niveau kan brengen <3 (Account is alleen in het engels)
Ik hou om de week een LIVE Instagram Q&A waar je al je haakontwerp vragen kunt stellen. En ik heb om de week een nieuwsbrief waar je de BESTE haakontwerp tips krijgt, Q&A updates en speciale aanbiedingen en kortingen!
Website: www.christinacrochetcoach.com
Nieuwsbrief: Meld je aan
Instagram: @Christinacrochetcoach
Facebook: Christina Crochet Coach
Intro
Hallo iedereen! Dit is al het derde deel van de serie. Ik hoop niet dat ik je in de war heb gemaakt door al die berekeningen 🙂 Ik kon niet wachten om dit deel te posten, want hier is waar de magie echt plaatsvindt! Deze week ga ik nog weer wat verder in op welke manieren er allemaal zijn voor de constructie zodat je nu EINDELIJK kunt beginnen met haken. Eindelijk, of niet dan?
Toen ik bezig was met mijn eigen picking flowers trui, dacht ik dat ik na een tijdje wel klaar was met alle berekeningen. Er kwam helaas nog geen einde aan dat feest. Je zult zien dat je steeds meer kleinere berekeningen moet maken voor het aantal rijen en steken die je nodig hebt. Houd je berekeningen bij (deze heb je later weer nodig), dan komt het allemaal goed 🙂 Neem rustig de tijd om deze post te lezen. Het is erg veel informatie in een keer en de hoeveelheid tekst kan je misschien afschrikken, maar dat komt doordat ik zo veel mogelijk rekenvoorbeelden heb geprobeerd te geven, om het zo duidelijk mogelijk te maken 🙂 (Let op dat de steken- en rijaantallen in de voorbeelden alleen dienen ter illustratie) Laten we beginnen met de constructie!
Trui constructie en vormen kiezen
Zoals ik al eerder zei, een trui die van boven naar beneden is gehaakt, is mijn favoriete methode, maar binnen deze optie zijn nog veel meer dingen om uit te kiezen. Ik heb maar een paar opties gegeven, omdat er zo veel zijn!
Naadloos of aan elkaar gezet: Ik vind aan elkaar haken fijner, omdat je daarna niet nog alles in elkaar hoeft te zetten en het ziet er naar mijn mening mooi uit. Alles plat haken en dan aan elkaar zetten is natuurlijk makkelijker om te ontwerpen, dus dat is misschien beter voor je eerste trui!
Voorbeeld van een naadloos model:
- stap 1: Voor een naadloos model, begin je (in een top-down model) met de schouders en hals tot aan het armsgat. Dit kun je eerst doen voor het achterpand. Daarna haak je het voorpand aan de schouders van het achterpand. (of werk ze tegelijkertijd)
- stap 2: Pak 1 voorpand (of achterpand) en begin daar met haken tot je aan het einde van de rij bent. Je pakt het andere pand en haakt verder door, waardoor je het voor en achterpand met elkaar verbindt. Na deze eerste rij kun je steeds in het rond blijven haken, dus je hoeft de zijkanten niet meer aan elkaar te zetten.
- stap 3: Voor de mouwen neem je steken op in het armsgat, waarna je in de rondte blijft haken, dus ook de mouwen hoef je niet meer aan elkaar te zetten.
Hier is een link naar een patroon te vinden met een ander soort naadloze constructie.
Verschillende manieren om te meerderen en minderen
Voordat we beginnen aan de vormen is het fijn te weten wat je opties zijn om tot deze vormen te komen. De regel is dat als je de meerdering of mindering aan het einde van de rij haakt, je vorm geeft aan de trui. Als je de meerdering of mindering meer naar het midden maakt, dan blijft de vorm van je trui meer recht. Een paar mogelijkheden op een rijtje:
- 2 steken in 1 steek (foto 1) of 2 steken samen haken (foto 2): een makkelijke manier om te meerderen/minderen, zonder te veel gedoe.
- lossen tussen de steken haken (foto 1) of steken overslaan (foto 2): nog een makkelijke manier, maar meer zichtbaar is het maken van 1 of meer lossen tussen de steken. In de volgende rij haak je een steek in deze ruimte om een meerdering te maken, waardoor je een opening krijgt. Om een mindering te maken sla je 1 of meer steken over, dit creëert dan ook een kleine opening.
- lossen haken aan het einde van de rij: Als je ineens heel veel steken extra wilt creëren, kun je aan het einde van de rij lossen haken. Op de teruggaande rij haak je de steken in deze lossen en heb je ineens veel meer steken gemeerderd.
- Short row techniek: Om ineens heel veel steken te minderen zonder dat je werk helemaal gaat opbollen kan je een aantal steken voor het einde van de rij gewoon te stoppen met haken en omkeren (foto 1). Dit wordt ook wel de short-row techniek genoemd. Deze laatste techniek werkt overigens alleen met vasten, want alle andere steken zijn simpelweg te hoog, waardoor je werk er raar uit gaat zien. Ook is deze techniek handig om mooie schuine vormen aan je werk te geven. Als je deze techniek wilt gebruiken om vorm te geven in plaats van te minderen ga je nog 1 keer terug over alle short rows om een mooie rand te krijgen (foto 2).
Hals vormen
Je zult merken dat de hals een constant evenwicht tussen het aantal rijen en steken nodig heeft. Een aantal mogelijkheden:
- Rechte hals: Maak twee panden zonder enige vorm te geven aan de hals. Deze rechthoeken zet je alleen bij de schouders aan elkaar, dit zorgt voor een rechte hoge hals.
- Vierkante hals: werk de schouders apart in rechte rijen zonder enige vorm te geven met meerderingen. Als je de halsdiepte hebt bereikt zet je het aantal lossen ertussen die je nodig hebt om tot de truiwijdte te komen.
- V-hals: Maak de schouders met meerderingen aan de halszijde (elke of elke andere rij) tot je aan de halsdiepte komt. Verbind de twee schouders met elkaar, zodat je een mooie punt hebt. Hoeveel en hoe vaak je meerdert heeft te maken met hoe schuin je wilt dat de hals loopt en hoe diep je wilt dat de hals wordt.
- Ronde hals: Maak de schouders aan de halszijde eerst recht voor een aantal rijen, daarna maak je meerderingen aan de halszijde tot je aan de halsdiepte komt. Daarna verbind je de twee schouders met elkaar voor het aantal lossen wat je nog nodig hebt om tot de halswijdte te komen.
Hals vormen rekenvoorbeelden (top-down):
Als je weet hoeveel steken en rijen je moet hebben voor een mooie ronde hals, dan moet je ook de stekenaantallen weten voor de voorkant van je buste (buste omtrek gedeeld door 2), de schouderbreedte en de halsdiepte en halswijdte. (LET OP: het aantal steken van de voorbeeld foto’s wijkt af van de rekenvoorbeelden, omdat dit schaalmodellen zijn)
Voorbeeld voor een vierkante hals:
Een vierkante hals is erg makkelijk te maken, omdat je geen speciale vorm erin hoeft te maken. Ik begin met 1 schouder van 20 steken breed (zonder extra breedte). Mijn schouder haak ik recht totdat ik de halsdiepte heb bereikt van 10 rijen. Ik herhaal dit proces voor de andere schouder. Nu heb ik (2x 20=) 40 steken verwerkt in de schouders.
Ik wil graag een halswijdte van 20 steken, dus ik verbind de twee schouders door 20 lossen ertussen te maken (foto 1). Na de volgende rij heb ik (40+20=) 60 steken in totaal (foto 2).
Voorbeeld voor een V-hals:
Ik begin met 1 schouder van 20 steken breed (weer zonder extra breedte). Mijn schouder haak ik schuin aan de halszijde. Ik wil dat mijn hals 8 rijen diep wordt. Elke rij haak ik 2 meerderingen voor die 8 rijen (foto 1).
Na de eerste schouder heb ik (8x 2 meerdering=) 16 steken gemeerderd, dus 1 schouder is nu (20+16=) 36 steken breed. Ik doe hetzelfde voor de andere schouder (gespiegeld), dus dan heb ik al (36×2=) 72 steken verwerkt in totaal. In de volgende rij zet ik de twee schouders aan elkaar zodat er een mooie punt ontstaat. Ik maak geen lossen tussen de twee schouders, dus het totaal blijft 72 steken (foto 2).
Voorbeeld voor een ronde voor hals:
Ik begin met 1 schouder van 20 steken breed (zonder extra breedte). Mijn schouder wordt rond gevormd aan de halszijde. Ik wil dat mijn hals 10 rijen diep wordt. De eerste 2 rijen werk ik recht aan de halszijde en de volgende 8 rijen maak ik elke rij 2 meerdering (foto 1).
Na de eerste schouder heb ik (8x 2 meerderingen=) 16 steken gemeerderd, dus 1 schouder is nu (20+16=) 36 steken breed. Ik doe hetzelfde voor de andere schouder (gespiegeld), dus dan heb ik al (36×2=) 72 steken verwerkt in totaal. Ik wil een hals die 5 steken wijd is aan de onderkant, dus ik verbind de twee schouder door 5 lossen ertussen te maken (foto 2). Na de volgende rij heb ik (72+5=) 77 steken in totaal (foto 3).
Ik moet uiteindelijk 85 steken hebben voor de halve buste dus we zijn er nog niet, maar we hebben in ieder geval de voor hals klaar! je zult merken dat deze hals er nu nog niet heel mooi uit ziet, maar het heeft nog een boordje nodig, wat ik verderop in deze post behandel.
verschillende manieren om benodigde extra steken voor de buste te verdelen over de schouders of de armsgaten:
Nadat de hals klaar is, heb je misschien nog niet genoeg steken voor de buste om te passen. Er zijn verschillende manieren om deze extra steken te verkrijgen.
- Beginnen met extra steken in de schouders: Een simpele manier om alvast genoeg steken te hebben is om te beginnen met wijdere schouders. Hierna kun je het laatste beetje wijdte wat je nodig hebt verwerken in de hals met meerderingen (afhankelijk van de vorm). In het rekenvoorbeeld van de ronde hals begon ik met 20 steken zonder extra wijdte. We hadden nog (85 nodig-77 die we al hebben=) 8 steken nodig om tot de halve bustewijdte te komen. Deze steken kun je verwerken in de schouders. Elke schouder krijgt een extra van (8 extra steken/2 schouders=) 4 steken. Je begint dan dus met schouders van (20+4=) 24 steken. Voor deze berekening moet je van tevoren wel berekenen hoeveel steken je halswijdte gaat verbruiken.
- Meerderen aan de armsgatzijde: Om tot het benodigde aantal te komen, kan je meerderen aan de armsgatzijde. In het voorbeeld hierboven hebben nog niet genoeg steken voor de halve buste en moeten we (85 benodigde steken – 77 die we al hebben=)8 steken meerderen . Dat is (8 steken/ 2 armsgaten=) 4 steken meerderen per armsgat. Ik heb al 10 rijen gehaakt voor de hals, maar ik heb nog 10 rijen nodig om tot de onderkant van het armsgat te komen. Dit betekent dat we de meerderingen moeten verdelen over deze 10 extra rijen. Om deze meerderingen gelijkmatig te verdelen werken we de eerste 2 rijen recht, waardoor we (10-2=) 8 rijen overhouden om de meerderingen te maken. We kunnen elke (8/4=) 2de rij een meerdering maken. De meerderingen worden niet aan het einde van de rij aan de armsgatzijde gehaakt, maar liever een paar steken daarvan af, zodat het armsgat recht blijft om onze mouw aan te maken.
Na de stappen hierboven hebben we succesvol de voorkant van de trui gemaakt met alle vormen erin verwerkt! Deze stappen kun je herhalen voor de achterkant van de trui (met een ander soort vorming voor de achterhals). Als je liever van beneden naar boven haakt, dan kun je deze stappen omdraaien en minderingen haken in plaats van meerderingen voor hetzelfde resultaat.
Hee, wacht eens even… We moeten nog steeds onze halsboord haken, zodat de hals mooi samenkomt en te zorgen dat de hals zijn vorm behoudt!
Halsboorden
Voor de meeste halzen ziet het er erg mooi uit om een afwerking te kiezen. Deze halsboorden zijn er voor twee redenen:
- 1. Ze zien er mooi uit en maken je trui echt af
- 2. Ze zorgen ervoor dat je hals niet gaat lubberen als je de trui draagt!
Er zijn een paar opties om uit te kiezen:
- Geen halsboord: als je ervoor kiest om geen halsboord te gebruiken, dan is het alsnog aan te raden om langs de hals te haken, zodat deze niet gaat lubberen. Om dit te doen, kun je simpelweg halve vasten of vasten langs de hals haken. Als je dit doet, moet je goed kijken of de hals niet te strak, maar ook niet te los wordt. Probeer uit hoeveel steken goed werkt voor jouw hals.
- Geribbelde halsboord: wat ik het mooiste vind is een geribbelde halsboord om dat valse gebreide effect te bereiken. Je kunt dit doen door normale stokjes af te wisselen met reliëf stokjes. Voordat je begint met de stokjes, maak je eerst een ronde met vasten om de hals samen te brengen. Net zoals bij de ‘geen halsboord-optie’ moet je goed kijken dat je hals niet te strak of te lost wordt. Kijk hoeveel steken je nodig hebt om de balans goed te krijgen. Het dient in ieder geval altijd een even aantal steken te zijn met deze techniek, zodat de boord mooi doorloopt bij het begin- en eindpunt van de ronde.
- Tip voor de verdeling van het aantal steken: De steken die je opneemt langs de hals heeft NOOIT een 1 op 1 verhouding. Dit betekent dat je op elke steek of rij langs de hals 1 steek zou haken. Dit is simpelweg te veel, omdat de hals niet recht maar rond loopt en dus hebben de steken minder ruimte dan wanneer je recht zou werken.
- Laatste tip voor mooie boorden: Gebruik een kleinere maat haaknaald! Als je een rib breid, dan wordt dit altijd gedaan met kleinere naalden, omdat de ribbels een dikker effect creëren dan de rest van de trui. Om dit te compenseren, kun je een kleinere haaknaald gebruiken voor je boorden. Dan ziet het er nog mooier uit!
Natuurlijk zijn er nog zoveel andere mogelijkheden, maar deze twee worden het meest gebruikt. Hier zijn nog een paar voorbeelden van een boord met vasten en stokjes. Hier is een voorbeeld met halve stokjes. Je kunt deze voorbeelden natuurlijk ook gebruiken voor de mouwboord en zoom.
Lichaam vormen
- Boxy look: Je kunt een ‘boxy’ look kiezen, wat betekent dat je een heel wijde schouder hebt die tot je bovenarm loopt. De mouwen worden verkort door de extra wijdte van het lijf. Je hoeft niet te meerderen, want alle extra ruimte is er al.
- A-lijn: Je kunt een aansluitend bustedeel maken, waarna je geleidelijk meerdert vanaf het armsgat, waardoor je een A-lijn vorm krijgt.
- Getailleerd: Daarnaast kun je een nauwsluitend model maken, waarmee je mindert naar de taille toe en weer meerdert van de taille af, naar de heupen toe.
Dit zijn maar een paar mogelijkheden natuurlijk. Hier is een link met allerlei vormen om door geïnspireerd te raken!
Oversized boxy rekenvoorbeeld:
Mijn halve bustewijdte is (120 steken /2=) 60 steken wijd. Ik wil 40 steken toevoegen voor de overwijdte dus dat wordt dan een totale truiwijdte van (60+40=) 100 steken.
Mijn hals is 30 steken wijd, dus dan blijven er (100-30=) 70 steken over voor beide schouders en (70/2=) 35 steken per schouder. Ik begin elke schouder met 35 steken en maak de hals ertussen. Nadat ik de hals klaar heb, heb ik het benodigd aantal steken al, dus kan ik gewoon recht naar beneden werken tot ik de truilengte heb bereikt, zonder nog te meerderen.
A-lijn rekenvoorbeeld:
Mijn halve bustewijdte is 60 steken wijd. Ik wil graag eindigen met 100 steken dus ik moet (100-60=) 40 steken meerderen in het lijf vanaf de onderkant van het armsgat. Ik wil graag aan elke zijde 1 meerdering maken, zodat de trui symmetrisch uitloopt, dus dat komt neer op 2 meerderingen in 1 rij of (40/2=) 20 meerdering rijen. Mijn truilijf wordt 80 rijen lang vanaf de onderkant van het armsgat, dus ik moet elke (80/(40/2)=) 4de rij meerderen.
getailleerd model rekenvoorbeeld:
Mijn halve bustewijdte is 60 steken. Mijn halve taillewijdte is 50 steken, dus ik moet (60-50=) 10 steken minderen naar de taille toe. Ik wil 2 minderingen in 1 rij maken (1 per kant), dus dat worden dan (10/2=) 5 minderingen rijen. Deze rijen kunnen evenredig verdeeld worden net zoals het A-lijn voorbeeld, met het verschil dat je het aantal rijen van de truilengte deelt door 2. Dus als de totale lengte 80 rijen is, dan verdeel je de minderingen over de eerste (80/2=) 40 rijen. De meerderingen worden verdeeld over de laatste 40 rijen.
Mijn taillewijdte is 50 steken wijd na de minderingen en ik wil dat de trui weer eindigt met 60 steken. Hierdoor moet ik (60-50=) 10 steken meerderen naar de heupen toe, van de taille af gewerkt. Zoals hierboven wil ik 2 meerderingen per 1 rij maken, dus dat worden 5 meerderingen rijen verdeeld over de laatste 40 steken.
Zoals met alle voorbeelden kun je deze instructies omdraaien om een model te haken van beneden naar boven.
Mouwen
- Plat: Je kunt de mouwen van boven naar beneden haken, waarmee je de stekenaantallen matcht aan je armsgat. Daarna kun je geleidelijk aan minderen. Je kan de mouw ook van beneden naar boven maken en geleidelijk meerderen, maar je wilt wellicht genoeg rek in de mouwboord en de lossen ketting kan dan te strak uitvallen.
- In de rondte: Je kan ook steken opnemen langs het armsgat voor een naadloos effect en daarna geleidelijk minderen.
Vormen van de mouw rekenvoorbeeld (als je van boven naar beneden werkt):
Wanneer je het aantal minderingen (of meerderingen, afhankelijk van je mouwvorm) wilt berekenen en ook waar je deze moet maken, dan neem je het aantal steken waar je mee begint en het aantal steken waar je mee wilt eindigen. Deze twee getallen trek je van elkaar af voor het aantal minderingen. Daarna deel je dit getal door het aantal rijen die de mouw lang is.
Voorbeeld: Mijn mouw begint met 50 steken, maar ik wil dat hij eindigt met 40 steken. Ik heb 50 rijen om tot die 40 steken te komen. Ik weet dus dat ik (50-40=) 10 steken moet minderen en dat ik 50 rijen heb om dat te doen. Nu weet ik ook dat ik elke (50/10=) 5de rij moet minderen.
Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen heel getal krijgt, zoals elke 3,8ste rij. Wat je dan doet, is afronden naar beneden, dus je mindert elke 3e rij. Daarna kijk je hoeveel rijen je nog over hebt en hoeveel steken je nog moet minderen om tot je stekenaantal te komen. Als je een mouw van beneden naar boven wilt haken, dan gebruik je dezelfde berekeningen, maar in plaats van minderingen, gebruik je meerderingen.
Ik hoop dat je deze constructie tips handig vindt om je eigen trui te maken! Ik ben erg benieuwd naar je voortgang, gebruik hashtag #ASOYcrochetsweater om deze te delen!
In het laatste deel bespreek ik het omzetten naar andere maten, garenhoeveelheid berekenen en het testen van je patroon.
Voor je verder gaat, mag ik je wat vragen? Wil je meer leren over ontwerpen, patroonschrijven of je eigen haakontwerp bedrijf runnen?
Vind je deze gratis blog serie helemaal fantastisch en wil je je haakontwerp droom waar maken? Ik heb goed nieuws voor je, want je kunt me nu ook volgen via mijn nieuwe account: Christina Crochet Coach. Hier vind je TOPKWALITEIT tips en adviezen, specifiek voor (beginnende) haakontwerpers! Zodat je je haakontwerpen naar een hoger niveau kan brengen <3 (Account is alleen in het engels)
Ik hou om de week een LIVE Instagram Q&A waar je al je haakontwerp vragen kunt stellen. En ik heb om de week een nieuwsbrief waar je de BESTE haakontwerp tips krijgt, Q&A updates en speciale aanbiedingen en kortingen!
Website: www.christinacrochetcoach.com
Nieuwsbrief: Meld je aan
Instagram: @Christinacrochetcoach
Facebook: Christina Crochet Coach
Discover more from A Spoonful of Yarn
Subscribe to get the latest posts to your email.